Odwieczne pytanie: wolicie śniadania na słodko czy wytrawne? Ja zdecydowanie jestem miłośniczką śniadań na słodko, dlatego zakochałam się w placuszkach budyniowych ❤️.

Świetnie sprawdzą się także do lunchboxa na II śniadanie wraz z jogurtem naturalnym/serkiem wiejskim i owockami czy też na podwieczorek. 

Przygotuj:

  • 2 łyżki mąki (ja użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego- można wybrać swój ulubiony smak (wybieraj budyń z jak najkrótszym składem, bez dodatku cukru i z naturalnymi aromatami) – można również zamiast budyniu dodać odżywkę białkową
  • 1 łyżeczkę ksylitolu (lub innego słodzidła)
  • pół łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)

Wykonanie:

  1.  Wszystkie składniki wymieszaj.
  2.  Smaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu
  3.  Podawaj z ulubionymi dodatkami (u mnie jogurt naturalny ze śliwkami i płatkami migdałowymi)

GOTOWE!

Żaneta Walcuch

Z podanego przepisu wyszły 4 placuszki.

Placuszki bez dodatków zawierają :

  • Kcal: 275,2 kcal
  • Białko: 12,7 g
  • Tłuszcz: 7,2 g
  • Węglowodany (bez błonnika): 38,7 g
  • Błonnik: 1,8 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.