Odwieczne pytanie: wolicie śniadania na słodko czy wytrawne? Ja zdecydowanie jestem miłośniczką śniadań na słodko, dlatego zakochałam się w placuszkach budyniowych ❤️.
Świetnie sprawdzą się także do lunchboxa na II śniadanie wraz z jogurtem naturalnym/serkiem wiejskim i owockami czy też na podwieczorek.
Przygotuj:
- 2 łyżki mąki (ja użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
- 2 łyżki budyniu śmietankowego- można wybrać swój ulubiony smak (wybieraj budyń z jak najkrótszym składem, bez dodatku cukru i z naturalnymi aromatami) – można również zamiast budyniu dodać odżywkę białkową
- 1 łyżeczkę ksylitolu (lub innego słodzidła)
- pół łyżeczki sody
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj.
- Smaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu
- Podawaj z ulubionymi dodatkami (u mnie jogurt naturalny ze śliwkami i płatkami migdałowymi)
GOTOWE!

Z podanego przepisu wyszły 4 placuszki.
Placuszki bez dodatków zawierają :
- Kcal: 275,2 kcal
- Białko: 12,7 g
- Tłuszcz: 7,2 g
- Węglowodany (bez błonnika): 38,7 g
- Błonnik: 1,8 g